Ghidul carierelor in IT

Autor: Cosmin Andrei

 

Acest ghid este adresat tuturor, nu doar celor care au deja experienta in domeniu sau care urmeaza sa termine o facultate in domeniul informaticii. Oricine poate invata despre tehnologia informatiei, dar IT-ul nu este pentru toata lumea; persoanele care ajung sa exceleze in acest domeniu sunt de cele mai multe ori fascinate si curioase de tehnologie, nu doar in cautarea unui salariu mare. Cu cat inveti mai mult si dobandesti mai multa experienta cu atat se vor mari si oportunitatile de avansare in cariera si implicit veniturile vor fi mai mari. Dar domeniul este vast, contine multe arii de specializare si vei intalni si locuri de munca unde nu este necesara diploma de Bacalaureat.

Inainte sa incepem prezentarea carierei in IT, sa definim domeniul:

Pe scurt, IT (sau TI in romana), inseamna tehnologia informatiei.

Ce este un IT-st?

Un cuvant fara o definitie clara si care inseamna altceva, in functie de persoana intrebata. Ca sa putem defini ce face un IT-st trebuie sa intelegem originea cuvantului. Ai instalat un Windows sau ai dat restart la calculator cand nu mergea ceva? Felicitari! Toata familia si toti prietenii spun acum despre tine ca esti IT-st si ca ai puteri magice. Dar adevarul e putin diferit. Din punctul meu de vedere si al majoritatii informaticienilor din lume, un IT-st este o persoana care are un minim de cunostinte despre calculator, si anume: componentele calculatorului si rolul lor, instalarea, configurarea si utilizarea unui sistem de operare, prezenta pasiunii si a dorintei sa invete cat mai multe despre tehnologie. 

Cariera in IT poate fi foarte variata, portitele in acest domeniu sunt deschise si pentru cei care nu au experienta si tocmai de aceea gasiti in ghid si sugestii de programe sau tehnologii pe care puteti incepe sa le invatati.

  1. Operator validare de date – nu necesita cunostinte despre calculatoare si nici diploma de Bacalaureat. Tot ce trebuie sa stii este sa pornesti calculatorul si sa completezi tabele. Daca esti deja familiarizat cu programe de tip office (Word, Excel) poti oricand sa cauti un job ca operator validare date.

  1. Arta digitala si creator de continut  – pentru cei care au o minte creativa, dar care nu sunt interesati de stiinta calculatoarelor. Este nevoie sa inveti sa utilizezi unul sau mai multe programe si uneltele acestuia, in functie de urmatoarele domenii artistice:

  • Editare foto si grafica digitala – Adobe Photoshop sau GIMP
  • Ilustratii digitale: Adobe Illustrator, GIMP sau Inkscape
  • Modelare 3D: Blender, Autodesk Maya sau AutoCAD
  • Editare video si animatii: Adobe After Effects sau Blender
  • Productie muzicala si inginerie de sunet: Audacity, Ableton Live, FL Studio
  • Jocuri video: Unity, Unreal Engine, Godot

  1. Controlul calitatii (QA) – un bun inceput pentru cei care vor o cariera pe partea de dezvoltare a programelor. Ca si QA vei interactiona mult cu manageri de proiect, programatori si vei intelege demersurile in proiectele de dezvoltare.

  • Tester de jocuri (QA Game Analyst) – necesita sa stii un program office si terminologia tehnica
  • Tester software (QA Software Analyst) – in plus fata de ce stie un tester de jocuri e bine sa stii si bazele programarii
  • Programator de teste automatizate – va fi necesar sa stii unul dintre limbajele de programare: C++, Java, Python

  1. Analiza de date – de la date financiare, contabile pana la date tehnice si stiintifice. Un domeniu care mai mult necesita atentie si o gandire analitica decat cunostiinte tehnice. Pentru a incepe o cariera ca analist de date este recomandat sa stii sa extragi date dintr-o baza de date folosind diverse programe sau unelte. Limbajul SQL este un punct bun de pornire, iar pentru cei care se orienteaza spre cercetare, inteligenta artificiala si machine learning este nevoie de cunostinte despre TensorFlow si limbajul de programare Python 

  1. Administrare si mentenanta – fie ca e vorba de un calculator fizic sau un sistem, ambele au nevoie de cineva care sa administreze, configureze si sa mentina un sistem functional.

  • Administrator IT – alteori denumit ca Tehnician IT sau IT Helpdesk. Necesita cunostinte hardware, retelistica, instalare si configurare sisteme de operare si aplicatii, administrare conturi de utilizatori si configurare drepturi si permisiuni, de asemenea sa fii la curent cu cele mai noi echipamente aparute pe piata.
  • System Administrator – nivelul urmator al unui administrator IT, care se ocupa de administrarea unui server sau o intreaga infrastructura de servere. Necesita cunostinte avansate de Linux si retelistica, tehnologii de servere web/ftp/proxy, cloud, containers (docker/kubertenes)
  • Administrator baze de date – sau specialist in baze de date. Cunoaste diferite arhitecturi de baze de date si diferentele dintre ele, cum sa structureze o baza de date si limbaje de manipulare a acestora.

  1. Programatori – cei care dezvolta aplicatii si programe; fie ca e vorba de Windows, Office sau orice alt tip de aplicatie, aceasta a fost creata de cineva. Un programator scrie instructiuni intr-un limbaj pe care calculatorul il intelege, iar in functie de ce vrei sa programezi trebuie luate in considerare urmatoarele limbaje:

  • Aplicatii desktop: C++, C#, .Net, Java, Delphi
  • Aplicatii web: -pentru frontend (interfata grafica) HTML impreuna cu CSS si Javascript

          -pentru backend (functionalitate) PHP, NodeJS, Java, ASP .Net, Python, Ruby, etc.

  • Aplicatii Android: Java, Kotlin
  • Aplicatii iOS: Objective C, Swift
  • Sisteme de operare: Assembly, C, C++
  • Robotica: Pascal, Robot Operating System (ROS)
  • Design hardware: Verilog, VHDL

  1. Securitate cibernetica – cea mai mare problema in domeniul IT este securitatea cibernetica, o ramura aparuta o data cu descoperirea diverselor vulnerabilitati in programe. Persoanele care se specializeaza pe aceasta ramura sunt in mare cautare. 

  • Securitate ofensiva – unde se incearca descoperirea de vulnerabilitati si trebuie sa stii bazele programarii, retelistica, Linux si Bash scripting
  • Securitate defensiva – cu rolul de a apara un sistem potential vulnerabil. Principala activitate va fi de a analiza activitatea si traficul de pe fiecare calculator, server sau oricare alt dispozitiv cu scopul de a detecta anomalii ca apoi sa le putem mitiga folosind un firewall sau alte mijloace

Sper ca acest ghid v-a fost util si spor la invatat!

Multumiri lui Mihai Stanciu pentru ajutorul oferit in completarea acestui ghid.

Imagine articol: 3153927 © Loke Yek Mang | Dreamstime.com

Leave a Comment

Your email address will not be published.